Zo onderhoud je je yogamat!

20 June om 09:07

Zweet, transport, stof, bacterieën, verschillende ondergronden... Een yogamat moet vaak veel doorstaan. We geven je een paar tips om het beste uit je yogamat te halen.

Iedere yogamat heeft een antisliplaag. Je wil namelijk niet wegglijden tijdens een houding.  Het is een kunst om je mat schoon te maken met een product dat bacteriën doodt, maar de grip van je matje niet aantast.

De makkelijkste manier om je yogamat schoon te maken is met een speciale yogamat cleaner. Deze spray je op je matje, waarna je het matje afneemt met een vochtige doek. De essentiële oliën in onze Decathlon Mat Spray geven je mat ook meteen een fris geurtje. De spray is bruikbaar voor alle matjes van Decathlon. Als je yogavormen beoefent waarbij je veel zweet, kun je het best standaard een flesje spray in je sporttas bewaren. Huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn doorgaans niet geschikt om je yogamat mee schoon te maken. Sommige bestandsdelen in traditionele schoonmaakproducten, kunnen het materiaal, de antisliplaag en de kleur aantasten. Met een speciaal ontwikkelde mat spray loop je dat risico niet. Wie wil, kan zelf een mat cleaner maken met gedemineraliseerd water en een eigen selectie van essentiële olieën. Via Google kun je verschillende recepten vinden.  

Als je je matje veel meeneemt, of gebruik op outdoor-locaties zoals het strand of het park, dan is een spray vaak niet genoeg. Om die reden kun je de Decathlon Travel Mat ook in de wasmachine stoppen.  Kies voor een verfijnd programma op 30 graden, en je yogamat komt als nieuw uit de wastrommel. Let op! Gebruik deze methode enkel als je matje erg vuil is. Tussendoor gebruik je gewoon een vochtige doek in combinatie met een mat cleaner.  

Na je yogasessie en je schoonmaakbeurt laat je alles even drogen en rol je daarna je matje op. Voorkom dat je matje geplooid blijft liggen, want dat kan blijvende vouwen veroorzaken. Verder bewaar je je mat best op een donkere, koele plaats. Een yogatas vormt een ideale bescherming tegen zonlicht.  Zonlicht zorgt er namelijk voor dat het materiaal en soms ook de kleur aangetast wordt.  Vooral de matjes gemaakt van (natuur)rubber, zoals de travel mat, de studio mat en de rubber-jute mat, “drogen uit” en verliezen hun grip-laagje door langdurige blootstelling aan de zon

Een yogamat mag leven. Hoe meer je je matje bovenhaalt, hoe meer je dit ook zal zien. Het is helemaal normaal dat je na enkele maanden - of jaren - gebruikssporen ziet. Je matje evolueert mee met jouw practice. De levensduur hangt af van het type mat, het gebruik en  het onderhoud. Als je je mat goed verzorgt, kun je perfect een aantal jaren op dezelfde mat oefenen. Zie je scheurtjes in het materiaal? Heb je minder grip dan voorheen? Dan wordt het misschien tijd om een nieuwe mat aan te schaffen. NAMASTE !

Natasha
Sportexpert yoga

Voor vragen staat Natasha uiteraard voor je klaar: natasha.vanneckkollarikova@decathlon.com 

Zo onderhoud je je yogamat!

Zweet, transport, stof, bacterieën, verschillende ondergronden... Een yogamat moet vaak veel doorstaan. We geven je een paar tips om het beste uit je yogamat te halen.

20 June om 09:07

YOGA BY DECATHLON

De yoga producten van Decathlon zijn ontworpen door users, voor users. Iedereen heeft andere wensen en daarom is het fijn dat er meerdere soorten yoga zijn die bij persoonlijke doelen van onze users aansluiten. Ons doel is om te voldoen aan de verschillende behoeften van yogi’s, van soft varianten zoals bijvoorbeelde Yin yoga tot dynamische varianten zoals de Ashtanga- en Vinyasa yoga.

18 October om 10:09

6 goede redenen om te beginnen met yoga

Yoga biedt vele mentale en fysieke voordelen, dit maakt het de ideale sport om te beoefenen in onze drukke en gestresste samenleving. De focus ligt op de houdingen en de ademhaling, waardoor het lichaam en geest samenvallen en tot rust komen.

22 August om 10:37

Yoga: heilzaam voor lichaam en geest

Yoga is een discipline die lichaam en geest samenbrengt door houdingen te combineren met ademhalings-, concentratie- en relaxatieoefeningen. Kortom, een discipline met zowel fysieke als mentale voordelen.

22 August om 10:35

YOGA IN AL ZIJN VORMEN

Niet iedereen heeft dezelfde wensen en verlangens, en net daarom is yoga er in zo veel verschillende gedaantes. Wil jij meer weten over yoga?

22 August om 10:30
  • Login