Oriënteren in de bergen, zo doe je dat

26 September om 13:26

Oriënteren in de bergen, waarmee doe je dat? Denk hierbij aan de ouderwetse kaart, het kompas en de GPS.

Oriënteren in de bergen, waarmee doe je dat? Denk hierbij aan de ouderwetse kaart, het kompas en de GPS.

Kaartlezen

Om een kaart goed te lezen, is het belangrijk om kennis te hebben over de schaal, coördinatie en de legenda van de kaart.  De schaal van een kaartDe schaal van een kaart is heel belangrijk. De ideale kaartschaal voor bergwandelaars is 1:25.000. Oftewel 1 centimeter is 250 meter. Met deze schaal zie je de meeste details op de kaart.  Coördineren met de kaart Als je naar een topografische kaart kijkt, wijst de bovenkant van de kaart altijd naar het noorden. Op de meeste kaarten staat er een: - Kilometerraster - UTM - grid - Coördinatiestelsel op kilometer indeling Gebruik je een GPS tijdens de wandeling, dan moet de UTM - grid ingevoerd worden in het GPS systeem. Hierdoor worden de precieze coördinaten bepaald.  LegendaNeem de legenda goed door voordat je begint aan een wandeling. Op de legenda worden alle landschapskenmerken aangegeven van het gebied. Bekijk ook goed wanneer de kaart voor het laatst is bijgewerkt, oude kaarten wijken vaak af van de huidige situatie. 

Kompas

Het kompas gebruik je om te bepalen waar het noorden is. In het kompas zit een naald die naar het magnetische noorden wijst. Rond de naald bevindt zich de kompasroos die gedraaid kan worden. Om die cirkel van 360 graden staat het noorden, oosten, zuiden en het westen aangegeven.  Mensen die trekkingen maken, gebruiken vaak twee soorten kompassen, namelijk:  Spiegel kompasHet spiegel kompas heeft een spiegeltje wat je kunt openklappen. Daarbij is er een vizier waarmee je heel nauwkeurig kunt peilen.  PlaatkompasEen andere benaming voor een plaatkompas is het liniaal kompas. Bij dit kompas is een doorzichtig plaatje gevestigd. Het kompas is op een doorzichtige plaat gevestigd. Hierdoor kan het kompas gemakkelijk op de kaart gelegd worden, waardoor de koers uitgezet kan worden.

GPS

De afkorting GPS staat voor global positioning system. Doordat het GPS systeem verbonden is met satellieten kan het exact aangeven waar je bent. Daarbij is een GPS systeem handig, omdat: - het heel nauwkeurig bijhoudt waar je bent; - het exact de plaats overbrengt op de kaart'; - je door het kruimep spoor precies ziet welke route je hebt gewandeld.   Het nadeel aan een GPS systeem is dat het signaal niet altijd even goed is tussen hele hoge bergen. 

  • Login